Reis naar Turkije, Syrië en Jordanië

Presentatie door Ron Couvée

Maximaal 22 bezoekers. Van tevoren aanmelden via eemland@nvbs.com is noodzakelijk.

In oktober 2008 maakte een groep van 42 NVBS-leden een reis naar Turkije, Syrië en Jordanië met als hoofddoel het berijden van de Hedjaz-spoorlijn. Die loopt vanaf Damascus tot in het zuiden van Jordanië. John Tapking maakte een uitgebreide film hiervan. De filmbeelden worden aangevuld met een fotopresentatie.

We beginnen in Istanbul met de Aya Sofia, Blauwe Moskee, Topkapi-paleis en de Bazaar en verplaatsen ons daar per tram, metro en de funiculaire. Met de veerboot maken we de oversteek naar het door de Duitsers in 1913 gebouwde treinstation Haydarpasa aan de Aziatische kant. Via Eskiçehir en Ankara reizen we naar Adana, vlakbij de grens met Syrië. In Syrië bezoeken we Aleppo met zijn beroemde Citadel en Souq, de havenstad Latakia en de hoofdstad Damascus. Van Aleppo naar Damascus reizen we in een modern Koreaans treinstel. De werkplaats van de Hedjazspoorlijn is in Cadem (bij Damascus) en is een walhalla voor de stoomliefhebber. Van Cadem vertrekken we per stoomtrein naar de grens met Jordanië en rijden in dit land met een andere stoomtrein de rest van de Hedjazlijn, voor zover toegelaten voor personenverkeer.

Het is treurig dat veel van de getoonde beelden van de Syrische steden in deze vorm verleden tijd zijn, door de enorme verwoestingen gedurende vele jaren burgeroorlog.