Railvervoer in Duitsland, 1971/1972

Harry Peters

Tot eind jaren zestig wordt informatie over interessante spoor- en tramonderwerpen uit de Duitse Bondsrepubliek hoofdzakelijk mondeling uitgewisseld, tijdens NVBS-bijeenkomsten of voorstellingen van de verschillende Railtheaters in Nederland. Meestal gebaseerd op ervaringen van vakantiereisjes en dergelijke van medehobbyisten of vrienden.
In Duitsland zien in die tijd verschillende hobbybladen het levenslicht die ook bijzondere uitgaven op de markt brengen zoals de extra uitgave van Eisenbahn Kurier “Die Dampfgeführte Zügen der DB und DR”, waarin alle treinen worden vermeld die, volgens dienstregeling, door een stoomloc getrokken moeten worden. De OV-tijdschriften “Blickpunkt Strassenbahn” en “Der Stadtverkehr” geven veel informatie over de ontwikkelingen bij de trambedrijven van de Bondsrepubliek.
Mijn kameraad Huub van Keulen en ik besluiten met deze informatie iets te gaan doen en op stap te gaan. Soms per trein en soms per auto. Vanavond wil ik u dus in feite een reisverslag tonen. Het betreft geen specifieke uitgediepte onderwerpen, doch u krijgt de resultaten te zien van onze reizen zoals wij die hebben vastgelegd. Als eerste onze treinreis naar de omgeving van Stuttgart en Ulm in Zuid-Duitsland tussen Kerstmis en Oudjaar 1971 en vervolgens een voorjaarsreis door het midden van de Bondsrepubliek in 1972. Wij bezoeken trambedrijven, verschillende spoorlijnen en Bahnbetriebswerken van de DB maar ook diverse “Nicht Bundeseigene Eisenbahnen” (private spoorwegmaatschappijen). Indien de tijd dat toelaat wil ik afsluiten met een kort Haags toetje!

DB-loc 023 012 met een reizigerstrein van Lauda naar Heidelberg, bij de passage van Boxberg-Wölchingen, 5 april 1972