Railvervoer in de BEneLUX

Een presentatie verzorgd door Bert van der Kruk.

Deze dia-avond begint in Amsterdam waar D284 al gereed staat voor de reis naar België.
Het nederlandse aandeel in dit programma blijft echter beperkt tot de internationale treinen op de Oude Lijn.. Een bezoek aan onze zuiderburen is in de jaren 70 en 80 beslist de moeite waard.
Het elektrificatie programma is nog niet geheel voltooid en veel reizigerstreinen rijden nog met voor Nederlandse begrippen zware dieselloks.
De Athus-Meuse lijn is een prachtig werkterrein voor de bolle neuzen. Ook dieselstellen en oudere elokken zijn nog volop in dienst, evenals de oude trams in Brussel, Antwerpen, Gent, Verviers en Charleroi, waar ook de laatste restanten.(buiten de kustlijn) van het eens zo grote tramnet van de buurtspoorwegen in het grauwe industrielandschap van Henegouwen te vinden zijn . De grote variatie aan tram- en spoorwegmaterieel in België krijgt een vervolg bij de CFL in Luxemburg. Een klein land maar zeer veelzijdig doordat het een internationaal spoorwegknooppunt is, waar materieel uit 4 landen te zien is. Ook hier waren enkele bolle neuzen aktief, maar het paradepaard was ongetwijfeld de bruine krokodil. Tijdens de rondreis door de beide landen zullen ook de modernere traktiesoorten niet ontbreken.