Railvervoer heeft toekomst in Luxemburg

Presentatie door Rob van der Flier

Het Groothertogdom Luxemburg ligt heel dichtbij, maar is bij velen toch onbekend. De spreker neemt u vanavond mee naar Luxemburg en toont u beelden waarbij het zwaartepunt ligt in de periode 1993 tot en met 2012, maar we zullen ook een kleine update tonen tot aan 2023.

Luxemburg is weliswaar een klein land, maar heeft toch een eigen spoorwegbedrijf, de CFL en dit kleine bedrijf heeft de afgelopen periode een enorme moderniseringsslag doorgemaakt. E.e.a. is anno 2023 nog steeds niet afgerond. Duidelijk is dat de Luxemburgse overheid vol inzet op het gebruik van het Openbaar Vervoer. Sinds maart 2020 is het gebruik van trein (2e klas), bus en tram zelfs geheel gratis.

Inmiddels wordt het huidige beeld bepaald door fraai en modern dubbeldeksmaterieel, maar u ziet ook nog genoeg beelden van inmiddels vervlogen tijden met vele diesellocs en internationaal materieel, zelfs van de NS. De meeste spoorlijnen worden kort bezocht, maar ook ziet u foto’s van het museummaterieel, het busbedrijf, spoorzoekacties, smalspoor, de funiculaire en de nieuwe tram.

De nieuwste kleurstelling van de CFL aangebracht op treinstel 2201. Luxemburg stad. 31 juli 2023. Foto: Rob van der Flier.