Per trein door Hongarije

Presentatie door Steven Hopman

Hongarije is centraal gelegen in Europa. Dit land kent daarom veel transitvervoer, zowel in noord-zuid- als in oost-westrichting. Sinds de toetreding tot de EU heeft dit land een grote ontwikkeling doorgemaakt. Dit is ook duidelijk te zien bij de spoorwegen.

De MAV is een modern spoorwegbedrijf. Naast typisch Hongaars materieel zien we ook materieel dat in Nederland niet geheel onbekend is. Zijn bij ons de nachttreinen geheel verdwenen, in Oost-Europa rijden ze nog volop. In het begin van de ochtend en in het begin van de avond kunnen in Budapest lig-, slaap- en restauratierijtuigen uit verschillende landen worden waargenomen.

De MAV heeft zijn goederenpoot verkocht aan de Rail Cargo Group. Naast Rail Cargo zijn in het goederenvervoer ook veel particuliere maatschappijen actief, zowel nationaal als internationaal opererend. Hongarije grenst onder meer aan Oekraïne. Overal waar normaalspoor en Russisch breedspoor elkaar ontmoeten, zijn grote overslagterreinen.

In deze presentatie maken we een reis van west naar oost door Hongarije, waar we een gevarieerd spoorbedrijf tegenkomen.