Over smalspoortreinen en de Harz

Presentatie door Erik de Jongh

De titel had ook kunnen zijn Smalpoorlijnen in de Harz, maar dat dekt niet helemaal de lading. In deze beamerpresentatie wordt u namelijk niet alleen meegenomen naar Harzer Schmalspurbahnen maar ook mee de Harz in.

Sinds mijn eerste bezoek aan de Harz in 1978, wat toen nog gedeeld was in het vrije westen en afgesloten oosten, oefent dit gebied een grote aantrekkingskracht op mij uit. Natuurlijk is dit alleen maar meer geworden na het opengaan van de grens tussen Oost en West in 1989. Eindelijk was het voor mij mogelijk om naar de andere kant te gaan en te fotograferen.

Vanuit voornamelijk standplaats Wernigerode bekijken we vanzelfsprekend uitgebreid de HSB vanaf 1990, maar ook het gebied met de prachtige natuur waar deze doorheen rijdt en bezoeken we plaatsen als Quedlinburg, Gernrode en Wernigerode. Verder vertel ik wat over de jonge geschiedenis van de tweedeling van de Harz.

Een breed programma dus, met veel spoor, geen eindeloze details, niet volledig, maar wel met oog voor natuur, cultuur en geschiedenis.

Foto: Erik de Jongh.