Over smalspoortreinen en de Harz

Presentatie door Erik de Jongh

De titel had ook kunnen zijn ‘Smalpoorlijnen in de Harz’, maar die titel dekt niet helemaal de lading. In deze beamerpresentatie wordt u namelijk niet alleen meegenomen naar Harzer Schmalspur Bahnen maar ook mee de Harz in.

Sinds Erik’s eerste bezoek aan de Harz in 1978, een gebied dat toen nog gedeeld was in het vrije westen en het afgesloten oosten, oefent deze regio een grote aantrekkingskracht op hem uit. Natuurlijk is dit alleen maar meer geworden na de val van De Muur in 1989 en het opengaan van de grens tussen Oost en West. Eindelijk was het mogelijk om naar de andere kant te gaan en vrij te fotograferen.

Voornamelijk vanuit standplaats Wernigerode bekijken we vanzelfsprekend uitgebreid de HSB vanaf 1990, maar ook het gebied met de prachtige natuur waar deze doorheen rijdt en bezoeken we plaatsen als Quedlinburg, Gernrode en Wernigerode. Verder vertelt Erik ons iets meer over de jonge geschiedenis van de tweedeling van de Harz.

Een breed programma dus, met veel spoor, geen eindeloze details, beslist niet volledig, maar wel met oog voor sfeer, natuur, cultuur en geschiedenis.