Onbekend Noord-Korea, of Gevangen op vakantie; een drieluik: Spoor / tram / land

Een beamerpresentatie door Karel Hoorn

Hoewel al meer spoor- en trambelangstellenden dit organiek zeer bijzondere land bezocht hebben zijn beelden van stoom bij de spoorwegen en het landelijk gebied nog tamelijk zeldzaam. Ook hier neemt ondanks het gebrek aan olie de toepassing van stoomloks snel af.. In dit drieluik mag u verwachten dat er 30% spoor, 30% tram en ca 40% aan mens en omgeving op het doek zal verschijnen. Het verhaal wordt doorspekt met reiservaringen uit een land waar je (bijna) alleen mag fotograferen als dat door de gidsen (lees bewakers) toegestaan wordt. Het verschil tussen stad en dorp is enorm evenals de uiterlijke schijn en de werkelijke leefomstandigheden.
Van het spoorwegbedrijf, dat duidelijke tekenen van veroudering vertoont, zien we stoom-, diesel- en elektrische loks. Ook bezoeken we een kleine smalspoorlijn met een (op autobanden gestookte) stoomlok. Uit de hoofdstad Pyongyang plaatjes van beide trambedrijven en wat trolleybussen. Bovendien een paar trolleybussen in Nampho.
Om de "grote geliefde leider" Kim kun je niet heen en hij of zijn zoon zal een groot aantal keren te voorschijn komen, zowel in hoofd- als bijrollen. De avond is zeker ook interessant voor niet railbelangstellenden.

Pyongyang metro 793, Kaeson (= station Overwinning), 21.04.2005, foto Karel Hoorn