Oekraïne, een groot tramland (vernieuwd programma)

Samenstelling en presentatie Karel Hoorn

Let op: deze bijeenkomst vindt plaats in NVBS Centraal in Amersfoort. Aanvang 19.45 uur (zaal open 19.00 uur) tot uiterlijk 22.30 uur. De winkel is deze avond geopend van 19.00 tot 19.45 uur.

Toen Oekraïne op 24 augustus 1991 uit het verbond van Socialistische Sovjetrepublieken stapte verklaarde het zich onafhankelijk. Op 1 december 1991 bleek via een referendum 90 % van de bevolking het hiermee eens te zijn. Het geharrewar om de koers van het land (pro Russisch of pro westers) deed onlusten en een scheuring ontstaan die tijdens een soort machtsvacuüm ook leidde tot bezetting van de Krim door Rusland en een oorlog tussen het oosten en het westen van het land. Op 24 februari 2022 kondigde de Russische leider een oefening aan die niet onderdeed voor een echte oorlog en nog steeds voortduurt. Op tramgebied volgde het nog niet onafhankelijke land de Russische lijn met nieuwe Tatra- en KTM-wagens.

De eerder genoemde oorlog slokt veel geld op zodat vernieuwing van baan en materieel op een zacht pitje zijn komen te staan. Alleen de hoofdstad Kyiv kreeg nieuwe trams waarvan een aantal eigenlijk voor Moskou bestemd was. Overige steden verbouwen hun trams of maken gebruik van goed tweedehands materieel. De gehele dienst in Vinnitsa wordt nu met materieel uit Zürich gereden. Ook is er een eigen productie van lagevloertrams ontstaan. Vanavond beelden uit alle tramsteden die er halverwege de 90-er jaren nog waren. Na enige tussentijdse bezoeken komen we in de huidige tijd. Het inmiddels opnieuw samengestelde programma bevat ook beelden van de oorlogsschade in Charkiv en Marioepol.

Odessa OET-lijn. Eindpunt Kulikovo Pole, Kanatka Ulitsa. Foto: Karel Hoorn, 30 juni 2017.