Oekraïne: een groot tramland

Presentatie door Karel Hoorn

Toen Oekraïne op 24 augustus 1991 uit het verbond van Socialistische Sovjetrepublieken stapte, verklaarde het zich onafhankelijk. Op 1 december 1991 bleek via een referendum 90% van de bevolking het hiermee eens te zijn. Het geharrewar om de koers van het land (pro-Russisch of pro-Westers) deed onlusten en een scheuring ontstaan, die leidde tot bezetting van de Krim door Rusland en een oorlog tussen het oosten en het westen van het land.

Op tramgebied volgde het nog niet onafhankelijke land de Russische lijn met nieuwe Tatra- en KTM-wagens. De eerdergenoemde oorlog slokt veel geld op, zodat vernieuwing van baan en materieel op een zacht pitje zijn komen te staan. Alleen de hoofdstad Kiev kreeg nieuwe trams waarvan de laatste eigenlijk voor Moskou bestemd waren. Overige steden verbouwen hun trams of maken gebruik van goede tweedehands Tatra’s. De gehele dienst in Vinnitsa wordt nu met materieel uit Zürich gereden.

Vanavond beelden uit alle tramsteden zoals ze er halverwege de jaren 90 waren. Na enige tussentijdse bezoeken in een aantal steden krijgt u een volledig overzicht van de westelijk van de demarcatielijn gelegen steden gemaakt in 2017.