Oekraïne, een groot tramland

Presentatie door Karel Hoorn

Oekraïne stapte op 24 augustus 1991 uit het verbond van de Sovjetrepublieken. Op 1 december dat jaar steunde negentig procent van de bevolking deze onafhankelijkheid. Wat volgde was een politieke strijd tussen pro-Rusland en pro-Westers. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de annexatie van de Krim en de invasie door Rusland.

Voor 1991 volgde Oekraïne op tramgebied de ontwikkelingen in Rusland met nieuwe Tatra- en KTM-trams. Door de oorlog en de aanloop daartoe is de vernieuwing van materieel en netwerk op een laag pitje komen te staan; alleen Kyiv kreeg nieuwe trams, waarvan een aantal eigenlijk voor Moskou bestemd was. Overige steden verbouwden hun trams of maakten gebruik van goed tweedehands materieel zoals Tatra’s. De gehele dienst in Vinnitsa wordt nu met materieel uit Zürich gereden. Ook produceert het land eigen lage­vloertrams.

Vanavond toont Karel Hoorn beelden uit alle tramsteden halverwege de jaren negentig. Tussendoor heeft hij nieuwe beelden gemaakt en ook toont hij beelden van oorlogsschade in Charkiv en Marioepol.

Odessa, 1 januari 2017. Foto: Karel Hoorn.