NVBS winter excursies

Een diapresentatie door Jan van der Putten.

De NVBS organiseert al ontelbare jaren een- of meerdaagse tram- en treinexcursies in binnen- en buitenland, meestal in de wat betere jaargetijden. In 1991 besloot men echter ook eens in de winter op stap te gaan en wel naar Zwitserland. De reis werd een succes en kreeg een jaarlijks vervolg onder de naam winterreizen. 2010 was het 20e jaar van de winterreizen en dat vormt aanleiding voor een terugblik. Met uitzondering van 2003, toen Marokko het reisdoel was, heeft onze presentator van vanavond ieder jaar aan deze winterreizen deelgenomen. De meeste reizen hadden als doel Zwitserland en Oostenrijk, maar ook Noorwegen, Tsjechië, Polen, Bulgarije en zelfs de Oekraïne werden bezocht.

In deze presentatie geeft Jan een impressie van de negentien reizen, waaraan hij heeft deelgenomen. In de diaserie ligt de nadruk op de excursiedagen. Tijdens deze dagen werd vanzelfsprekend gereisd met veelal bijzonder trein- en trammaterieel op soms schilderachtige trajecten.
Maar ook de reisdagen en de vrije dagen passeren ruimschoots de revue. Daar ligt meer het accent op het alledaagse railverkeer. Veel plaatjes laten de vervoersmiddelen in winterse omstandigheden zien. Maar lang niet alle bestemmingen bleken sneeuwzeker! De verschillende onderwerpen worden natuurlijk afgewisseld met afbeeldingen van de meest interessante verblijfplaatsen en van het randgebeuren rondom de reizen.