NS in de jaren 80

Presentatie door Bart van ‘t Grunewold

Let op: deze bijeenkomst vindt plaats in NVBS Centraal in Amersfoort. Aanvang 19.45 uur (zaal open 19.00 uur) tot uiterlijk 22.30 uur. De winkel is deze avond geopend van 19.00 tot 19.45 uur.

Wie denkt dat de NS in de jaren tachtig (en einde jaren zeventig) van de vorige eeuw saai en geel was, moet vanavond zeker naar de bijeenkomst van de afdeling Utrecht komen om zich van het tegendeel te laten overtuigen. Er gebeurde toen immers veel meer dan het alleen maar rijden met gele treinen. We namen afscheid van de series 1000 en 1500, van mat’46, van de Benelux-Hondenkoppen en van de rode DE1 en DE2. De locs van de serie 1100 kregen een botsneus. De series 1200 en 1300 en een aantal DE2-en kregen een levensduurverlengende revisie. Er kwamen geheel nieuwe locomotieven: de series 1600 en 6400, terwijl er nog meer SGM en ICM instroomde. Aan het begin van het decennium reden er nog blauwe getrokken treinen met plan E, K, N en W.
Het einde van de jaren tachtig kende een hoogtepunt in de grootse wijze waarop het 150-jarig bestaan van de spoorwegen in Nederland werd gevierd. De jaren tachtig was een decennium waarin de NS nog een echt spoorwegbedrijf was en waarin veel te zien en te beleven viel.
Bart van ’t Grunewold had vanaf 1978 tot het einde van de jaren tachtig de tijd en de mogelijkheid om veel van het Nederlandse spoorwegbedrijf op dia vast te leggen. Inmiddels is alles gedigitaliseerd.
Vanavond laat hij een selectie daarvan zien, waarbij de belangrijkste ontwikkelingen gedurende deze afwisselende periode ruimschoots de aandacht zullen krijgen.

In Daarlerveen staat het voorsein van Vroomshoop. Dit voorsein heeft een unieke vorm paal, met spitse punt, een zogenaamde Amerikaanse seinpaal . Op 26 augustus 1983 passeert treinstel 25 als trein 8458 van Mariënberg naar Almelo.