NS Dieselvijven van 1940 tot 1974

Beamerpresentatie door Daan Viergever en Ed Janssen

Op 22 april 1940 vond de presentatie plaats van de DE5. Het plan was om deze treinstellen in te zetten voor een snelle verbinding tussen het westen van het land en Noord- en Oost-Nederland. Ook zouden ze op middellange trajecten naar het buitenland kunnen rijden. De stellen waren geschikt voor een snelheid tot 160 km/h. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en de daarop volgende brandstofschaarste, kwam van al die mooie plannen niets terecht.
De door het oorlogsgeweld zwaar beschadigde stellen werden deels hersteld. In totaal zijn veertien van deze stellen weer opgebouwd. Enkele reden nog exprestreinen naar Groningen en Leeuwarden, maar door de elektrificatie kwam daaraan een einde. Van 1950 tot 1958 kwamen ze goed tot hun recht op de verbindingen Nijmegen – Vlissingen en Enschede – Roermond. Na de elektrificatie van de Zeeuwse lijn en door de instroom van de Blauwe Engelen in Oost-Nederland verhuisden de Dieselvijven naar secundaire baanvakken. Ze kwamen in Noord-Holland op de lijn naar Enkhuizen, in de Betuwe tussen Dordrecht, Geldermalsen en Arnhem, in de Achterhoek naar Winterswijk en op Zwolle – Emmen.
De NVBS kon in 1973 afscheid nemen met een rit naar Groningen. Een jaar later ontfermde sloper Koek in Mijdrecht zich over de stellen. Wat rest zijn nog enkele onderdelen, foto’s, filmpjes en vooral herinneringen. Want het Spoorwegmuseum “had al een dieseltrein“.

NS DE5 196 te Amsterdam CS, 8 mei 1970 (foto: Nico Spilt)