Nieuwe tramontwikkelingen in Rusland

Karel Hoorn

Na de revolutie van 1917 nam de communistische staat alle trambedrijven over. Steden met meer dan 100.000 inwoners kregen standaard een trambedrijf. Na de Tweede Wereldoorlog werden langzaam weer nieuwe trams aangeschaft, meestal van Russisch en soms Oost-Duits fabricaat. De Comecon bepaalde dat nieuwe trams vooral uit Praag moesten komen (Tatra’s van ?DK). Russische fabrieken van na de oorlog stonden in Riga, Ust-Katav en Leningrad.
Al ras bleken de Tatra-trams van betere kwaliteit dan de Russische soortgenoten van de laatste twee fabrieken. Na 2000 ontstonden weinig succesvolle joint ventures met westerse trambouwers, die de Russische industrie wel de beschikking gaven over moderne techniek. De eigen fabrieken moderniseerden hun producten en de boycot samen met de lage roebel deden de import stranden. Een aantal trambedrijven werpt zich nu op renovatie van de beste trams (meestal Tatra T3R).
De “verbouwingscultuur” kent vele voorbeelden en is eigenlijk niet bij te houden. Sinds enkele jaren is een succesvoller model (71-623) uit Ust-Katav beschikbaar dat zich over Rusland verspreidt. De infrastructuur blijft, vooral in kleinere steden, ver achter, wat vaak tot opheffingen leidt. In de bestaande bedrijven is vaak nog een grote variëteit aan railgebonden werkwagens aanwezig. Er is ook aandacht voor trambedrijven in de voormalige Sovjet-satellieten, waaronder Oekraïne.

Samara-TOS. Lijn 5 960 Krasnoarneyskaya ulitsa. 29 maart 2016 Foto: Karel Hoorn.