Museumspoorlijnen in Yorkshire

Presentatie door Frans van Sabben

Vanavond neemt Frans van Sabben ons mee naar twee museumspoorlijnen in het landschappelijk zeer aantrekkelijke noorden van Engeland. Het gaat om de North Yorkshire Moors Railway en de Keighley & Worth Valley Railway.

De North Yorkshire Moors Railway (NYMR) is een historische spoorlijn in North Yorkshire in het noordoosten van Engeland. Vanuit Pickering slingert de spoorlijn noordwaarts door de prachtige Yorkshire Moors, een uitstrekt heidegebied en nationaal park, naar het plaatsje Grosmont, om daarna de Esk Valley te volgen naar de kustplaats Whitby. Al in 1831 plande George Stephenson hier een spoorverbinding om handelsroutes landinwaarts te openen vanaf de toen belangrijke zeehaven Whitby. De plannen kwamen tot bloei toen in 1836 de spoorlijn geopend werd als Whitby and Pickering Railway. In 1965 viel deze spoorlijn net als vele anderen ten slachtoffer aan de zogenoemde Beeching Axe, de grootschalige sluiting van spoorlijnen die onrendabel werden geacht. Dankzij inzet van een groep liefhebbers kon het traject tussen Grosmont en Pickering in 1973 heropend worden als museumspoorlijn, een van de bekendste in Engeland en als toeristische topattractie bekroond met verschillende onderscheidingen.

In West Yorkshire loopt de Keighley & Worth Valley Railway (KWVR). De uit 1867 stammende lijn klimt vanuit Keighley acht kilometer zuidwaarts door de prachtige Worth Valley naar het eindpunt Oxenhope. De laatste officiële trein reed in 1962, sindsdien hebben vrijwilligers veel werk gestoken in het creëren en behouden van de sfeer uit de vijftiger jaren. De steile hellingen vereisen behoorlijk veel vakmanschap van de machinist en stoker en geven spectaculaire beelden. Het is een attractie voor alle seizoenen: ’s winters kunnen bezoekers de met gaslantaarns verlichte stations bewonderen en zich opwarmen bij de kolenvuren in de wachtkamers, in de zomer staan de stationstuintjes volop in bloei. De nostalgische sfeer is zo treffend dat vele filmmakers en tv-producenten hier dankbaar gebruik van maakten. Zo is het station Oakworth beroemd door de filmreeks ‘The Railway Children’ en daar is de museumspoorlijn terecht trots op. En wat hebben George Stephenson en Harry Potter met elkaar te maken? Vanavond komen we het te weten.

De ex-Southern 926 vertrekt naar de yard en locomotief 44806 staat klaar om de trein over te nemen. Grosmont, 1 oktober 2017. Foto: Frans van Sabben.

Het is op 11 maart 2022 typisch Engels weer als op het station van Keighley het vertrek van de 52044 met een goederentrein wordt gadegeslagen. Foto: Frans van Sabben.