Mijn eerste films

Presentatie door Sjoerd Bekhof

Bijna twee jaar geleden besloot ik een filmcamera aan te schaffen. In mijn vele presentaties met stilstaande beelden ontbrak naar mijn gevoel de beweging. Met overvloeibeelden kon ik het wel enigszins simuleren, maar dat blijft een hulpmiddel. Anderzijds heeft een presentatie in powerpoint mogelijkheden die in de film moeilijk te realiseren zijn, althans voor een amateur.

Er waren in 2018 een paar aanleidingen om een begin te maken. Een aanstaand bezoek aan de Innotrans in Berlijn, een plan om aandacht te besteden aan de Berlijnse trein – elke twee uur door Amersfoort – na het bericht dat er plannen voor nieuw materieel bekend werden, de laatste diensten bij het GVB in Amsterdam van lijn 16 en een bezoek aan de Pressnitztalbahn. Daar was ik een paar jaar eerder samen met Ton Pruissen geweest en heb toen materiaal voor een powerpoint gemaakt. Die wilde ik nu vertalen in een film.

Voor de afdeling Zwolle zijn de films over lijn 16 en over de Pressnitalbahn klaar voor vertoning. Wat er nog bij komt is een verrassing.

Pressnitztalbahn. De trein is onderweg van Schmalzgrube naar Steinbach. Foto: Sjoerd Bekhof.