Met de Rhätische Bahn op reis

Presentatie door René Platjouw

Gewapend met zijn handycam heeft René Platjouw sinds begin jaren negentig meerdere keren het Zwitserse kanton Graubünden bezocht. Vanavond krijgt u hiervan verschillende scènes te zien. We beginnen in Filisur en zijn getuige van het opwinden van de beroemde klokken die daar nog steeds in ere worden gehouden. De Rhätische Bahn (RhB) heeft vele gezichten, reizigers- en goederentreinen zijn er in alle soorten en maten, en bosrijke landschappen wisselen zich af met ravijnen, groene landschappen, tunnels en viaducten. De majestueuse Albula-route door het dal van Bergün naar Preda bezoeken we in de winter als de Schlittelbahn in gebruik is, maar ook in de zomer. We zien de oude Krokodillen nog in dienst en zijn getuige van een excursie in het Engadin met een andere veteraan, de Ge 4/6 uit 1913. We rijden mee in de locomotief en zien de machinist tijdens zijn werk.

Na de pauze maken we een uitstapje over de kantonsgrens en bezoeken we de museumlijn Ferrovia Mesolcinese, ooit onderdeel van de smalspoorlijn Bellinzona – Mesocco. We gaan met de Berninalijn naar Morteratsch en de beroemde Montebellokurve. Een van de oude motorwagens uit 1910 komt daar in beeld met een werktrein. We bezoeken de spoorlijn Chur – Arosa voor en na de ombouw naar wisselspanning. De Arosabahn reed in 1998 nog met gelijkspanning en de oude motorwagens slepen ons met zeurend motorgeluid omhoog. Tijdens een rit in een vagun panoramique voelt u bijna de warme zomerwind en kunt u genieten van ‘het lied van de wielen’. Na de omschakeling naar wisselspanning zien we een locomotief met zijn trein in de straten van Chur. Tot slot zien we hoe de moderne Allegra-treinstellen in 2016 overal op het net van de RhB de dienst uitmaken. Op het zogenaamde Stammnetz trekken ze de Bernina Express onder wisselspanning en in Pontresina schakelen ze zonder problemen over op de gelijkspanning van de Berninabahn. Bij de Arosabahn moeten we het jammerende motorgeluid van de oude motorwagens missen, maar het landschap en het viaduct bij Langwies blijft onovertroffen.

Vanuit de Aussichtswagen over de Berninabahn heb je perfect zicht op de Palügletscher bij Alp Grüm. Foto: René Platjouw.

Motorwagen 486 op de lijn Chur – Arosa op het straattraject langs de Plessur in Chur; 12 augustus 1990. Foto: René Platjouw.