Met de Rhätische Bahn op reis

Videopresentatie door René Platjouw

Gewapend met zijn handy-cam heeft uw presentator sinds begin jaren 90 van de vorige eeuw willekeurig scenes vastgelegd tijdens zijn reizen in het Zwitserse Graubünden. We beginnen in Filisur en zijn getuige van het opwinden van de zo typische seinklokken die daar nog steeds in ere worden gehouden. De Rhaetische Bahn heeft vele gezichten, reizigers- en goederentreinen in alle soorten en maten. Land­schappen wisselen elkaar af: bos, tunnels, viaducten, ravijnen, vlakke velden.

“Het Circus”, de kronkelende Albula-route in het dal van Bergün naar Preda bezoeken we in de zomer en ook in de winter als de “Schlittelbahn” in gebruik is. We zien de aloude “C-C” Krokodillen nog in dienst. In december 1999 nam René deel aan een excursie met veteraan Ge 4/6 nr. 353 uit 1913 in het Engadin. We rijden mee in de locomotief en zien de machinist tijdens zijn werk. Ook bezoeken we de museumlijn Ferrovia Mesolcinese. We gaan met de Berninalijn naar Morteratsch en de Montebello-kurve. Een van de oude motorwagens uit 1910 komt bij Morteratsch in beeld met een werktrein.

De Arosabahn reed in 1998 nog met gelijkstroom en de oude motorwagens slepen ons met zeurend motorgeluid omhoog. Tijdens een rit in een “Vagun Panoramique” voelt u bijna de warme zomerwind en kunt u genieten van “het lied van de wielen”. Na de omschakeling naar wisselspanning zien we een locomotief met zijn trein het verkeer in de straten van Chur in de wielen rijden. Of is het andersom…?

Graubünden. Foto: René Platjouw.