London trams van 1860-1952

Presentatie door Wim Beukenkamp

Ooit had Londen een van de grootste trambedrijven van Europa. De geschiedenis van dit tramnet is even complex als fascinerend en totaal anders dan wat wij op het vasteland van Europa gewend zijn. Aarzelend begonnen rond 1860, ontstonden er gaandeweg diverse grote particuliere trambedrijven, naast een lappendeken van gemeentelijke trambedrijven. Vanaf 1902 werden de paardentrams, stoomtrams en kabeltrams vervangen door elektrische trams.

Pas in 1933 ontstond er door een gedwongen fusie en naasting van alle private ondernemingen op het gebied van metro’s, busvervoer en trams één groot transportbedrijf: London Transport. Onderdeel van London Transport was een trambedrijf met een netlengte van ruim 600 km en 2600 trams, merendeels dubbeldekkers. In plaats van modernisering van het bedrijf werd al snel besloten om de trams te vervangen door trolleybussen. De oorlog stopte dat afbraakproces, maar in 1950 werd het met grote ijver hervat. In 1952 reden de laatste trams door de straten van Londen.

In deze presentatie vertelt Wim Beukenkamp ons over de boeiende geschiedenis van de trams in Londen en hij laat de opkomst en ondergang van de Londense trams zien.