London trams 1860-1952

Presentatie door Wim Beukenkamp

Ooit had London een van de grootste trambedrijven van Europa. De geschiedenis van dit tramnet is even complex als fascinerend en totaal anders dan wat wij op het vaste land van Europa gewend zijn. Aarzelend begonnen rond 1860 ontstonden er gaandeweg diverse grote particuliere trambedrijven, naast een lappendeken van gemeentelijke trambedrijven. Vanaf 1902 werden de paardentrams, stoomtrams en kabeltrams vervangen door elektrische trams.

Pas in 1933 ontstond er door een gedwongen fusie en naasting van alle private ondernemingen op het gebied van metro’s, busvervoer en trams één groot transportbedrijf: Londen Transport. Onderdeel daarvan was een trambedrijf met een netlengte van zo’n 600 km en 2600 trams, merendeels dubbeldekkers. In plaats van modernisering werd al snel besloten de trams te vervangen door trolleybussen. De oorlog stopte dat proces, maar in 1950 werd het hervat, waarna in 1952 de laatste trams door Londen reden.

In zijn presentatie neemt Wim Beukenkamp ons mee door deze boeiende geschiedenis en laat de opkomst en ondergang van de Londense trams zien.