Lijnen van gisteren, opgenomen in 1970

Filmprogramma door Rob de Haan.

Materieel van eergisteren mogen we wel zeggen van de voertuigen die we vanavond op het scherm voorbij zien gaan in Amsterdam, Praag, Wenen en Boedapest; dankzij de Super-8 camera en -projector.
De opnamen zijn gemaakt rond 1970 toen in deze steden nog vrijwel geen metro reed en de grote vervoerstromen (vrijwel) uitsluitend aangewezen waren op de tram die dan ook in combinaties van motorwagen plus een of twee bijwagens door de stad reden.
Een groot deel hiervan zou in de jaren zeventig en tachtig verdwijnen toen de eerste metrolijnen geopend weden en veel tramlijnen gedegradeerd werden tot aanvoerlijn van een metrolijn!
In Praag en Wenen doen anno 2012 steeds meer lagevloertrams dienst, in Boedapest doen dat nieuwe Combino Supra’s en tweedehands trams uit Hannover.
We beginnen deze avond traditiegetrouw met een film over de Amsterdamse tram, ditmaal opgenomen in 1970 met veel beelden van het Stationsplein.
Was tot de opening van het Centraal Station in 1889 de Dam het begin- en eindpunt van vrijwel alle paardentramlijnen, vooral na de elektrificatie in de jaren 1900 – 1903 schoof dit voor veel tramlijnen op naar het Stationsplein, waar de trampassagier op het Centraal Station – een creatie van architect Pierre Cuypers en wat nog altijd "Het paleis voor de Reiziger" genoemd mag worden – zijn of haar treinkaartje kon kopen en vervolgens de treinreis mocht beginnen.
De situatie van de tramsporen en haltes op het Stationsplein is door de jaren heen geheel gewijzigd en zal tijdens en na de werkzaamheden voor de Noord-Zuidmetrolijn, busstation en de autotunnel onder het busstation diverse keren veranderen. Rondom het jaar 2020 moet alles gereed zijn.

Praagfoto Rob de Haan