Lijnen van gisteren in super 8

door Rob de Haan

Het is al weer 35 jaar geleden dat de NVBS het vijftigjarig bestaan vierde, onder andere met een pendeldienst van oude en nieuwe trams in Amster¬dam tussen het Hoofddorpplein en Slotervaart: TRAM ′81.

Ouder zijn de opnamen van de Trans Europ Express ‘Edelweiss’, die in het voorjaar van 1974 gemaakt zijn in de laatste periode dat deze luxe trein met uitsluitend 1e klas nog reed tussen Amsterdam en Zürich.

Voor de pauze nog een film van de Harzquer- en Brockenbahn in de wintermaanden van 1985, toen dit gedeelte van Duitsland nog de Deutsche Demokratische Republik heette.
Daarna een film van de Selketalbahn, eveneens in het besneeuwde Harz¬gebergte anno 1985.

Tot slot gaan we terug naar de winter van 1971 met opnamen uit Oosten¬rijk. Eerst beelden van de Erzbergbahn tussen Vordernmarkt en Eisenerz.
We zien zowel personentreinen als ertstreinen, getrokken en/of geduwd door stoomlocomotieven met als hoogtepunt het rangeren op de Präbichlpas (1206 meter). Daarna brengen we een bezoek aan het trambedrijf van Innsbruck met opnamen van de stadstram (modern materieel), de lokaallijnen naar Sollbad Hall en Igls én tot slot de Stubaitalbahn naar Fulpmes. En dat alles met het materieel uit het begin van de 20ste eeuw!

Illustratie