Lezing over de NZH, HTM, GVB, RTM, RET en NS

Presentatie door Peter Eradus

Peter Eradus presenteert een digitale dialezing over de NZH, HTM, RTM, GVBA, RET en NS. Ruim 400 nooit eerder vertoonde kleurendia’s uit met name de jaren 60, toen de trambedrijven – en vooral ook de omgeving – er nog heel anders uitzagen, en sommige bedrijven in hun laatste jaren verkeerden. We zien niet alleen het trammaterieel maar vooral ook de situatie eromheen, oude bussen, auto’s en vooral ook de rust op straat…

Zo zien we de NZH Blauwe Tram tussen Leiden – Katwijk/Noordwijk en Den Haag. De laatste jaren van de RTM tussen de bekende Rosestraat in Rotterdam en Oostvoorne en Hellevoetsluis. Maar ook bij de Haagse HTM is veel veranderd: de buitenlijnen naar Leiden en Delft (de eerste verdween, de tweede werd gemoderniseerd), en het oude materieel in de stad is al zo’n 60 jaar verdwenen. Verder opnamen van de RET Rotterdam, met Allan- en Schindler-trams.

Ook de treinliefhebbers komen nog even aan bod met veel Allan-diesels (ook nog als echte Blauwe Engel), Mat. ’46 en zelfs nog een TEE. En al zegt Peter het zelf, slechts zelden komen er nog zo veel unieke opnames “boven water”, bijna allemaal 50 jaar of meer geleden genomen!