La SNCF à toute vapeur, de laatste Franse stoomlocs uit de collectie Colour-Rail

diapresentatie door Hans van Poll

La SNCF à toute vapeur.
Medio jaren zestig was er voor vele Britse stoomliefhebbers de lol in eigen land zo’n beetje af.
Veelal was de stoomloc naar de minderwaardige diensten verbannen en zagen de machines er door het slechte onderhoud belabberd uit. Vandaar dat menige stoomfanaat zijn blik op het vasteland van Europa richtte en wat lag er dan meer voor de hand dan dat hij even het Kanaal overstak: in Calais of Boulogne stonden de stoomtreinen hem al op te wachten.
In de Région Nord immers zette de SNCF de stoomlocs van de series series 231 E en 231 G of K nog in de hoogwaardige sneltreindienst in. Stoptreinen reden soms nog met de 230 D en ook in de goederendienst was nog volop stoom aan te treffen. Maar ook in andere delen van Frankrijk stoomde het nog. Het vlaggenschip onder de Franse stomers, de indrukwekkende 241 P, was nog in Le Mans en Nevers actief en ook op de lijn Parijs-Bazel waren deze locomotieven te vinden. De Région Ouest kende nog veelvuldig stoom richting Normandië en Bretagne, terwijl in het oosten de fraaie 141 P in allerlei diensten reed. Maar daar vinden we ook nog oudjes van de serie 130 B in de stoptrein- en buurt goederendienst. En tussen al die echte Franse stomers door zien we overal de 141 R van Amerikaanse komaf rijden. Geen trein, of deze veelzijdige loc heeft hem wel gereden. In Nice vinden we deze serie zelfs voor de crack train bij uitstek de Rapide 1 en 2 MISTRAL tussen Marseille en Nice.

Station Vierzon op precies 200 km van Paris Austerlitz. Een sneltrein uit Parijs is binnengelopen en de chef de gare houdt persoonlijk een oogje in het zeil bij het loc wisselen. De loc is al afgekoppeld en vervangen door de 241 P 22 van depot Nevers. Deze loc zal de trein verder brengen naar Clermont Ferrand, april 1968. Foto: Colour-Rail