“La grande vitesse française”

Beamer-fotopresentatie door Ambrosius Baanders (Den Haag)

In Frankrijk is op dit moment ruim 2.000 km hogesnelheidslijn in exploitatie met een kleine vijfhonderd treinstellen. Een indrukwekkend netwerk, waarop dagelijks met snelheden tot 320 km/h wordt gereden en dat toonaangevend is in Europa en de wereld. In 2014 werden er zo’n 115 miljoen passagiers vervoerd.
Het idee om veel sneller te gaan rijden kreeg vorm in de jaren ’70, nadat in de jaren ’50 de eerste technische proeven hadden geleid tot het wereldrecord van 1955 van 331 km/h. Deze ontwikkeling had tot doel markt terug te winnen op de auto en het vliegtuig. Dat leidde uiteindelijk tot de eerste lijn tussen Parijs en Lyon in 1981-’83 en vervolgens de opbouw van een indrukwekkend net. Dit jaar is er ruim 100 km aan toegevoegd, volgend jaar komt er nog meer. Het snelheidsrecord staat nu op 574,8 km/h.
In het begin was het vooral een initiatief van de spoorwegmaatschappij SNCF, later was vooral de Franse staat de stuwende kracht achter die uitbreidingen. Een presentatie niet alleen van de 9 bestaande lijnen (en de 3 die in bouw zijn) en de 12 materieeltypes, maar ook van de impact op het vervoer en de regionale ontwikkeling in Frankrijk en de invloed op de ontwikkelingen in andere landen, waaronder Nederland.

Thalys en Eurostar. Paris, Gare du Nord, maart 2011. (foto: Ambrosius Baanders).

TGV SE en Eurostar. Paris, Gare du Nord, mei 2007. (foto: Ambrosius Baanders).

TGV Duplex in de nieuwe ‘Carmillion’-uitvoering. Paris, Gare de Lyon, mei 2015. (foto: Ambrosius Baanders).

Dubbeldeks TGV Duplex treinstel onderweg van Marseille naar Nice, op het viaduct bij Anthéor, in de buurt van Saint-Raphael.