Klassieke beveiliging Meppel-Heerenveen

Presentatie door Watze Draijer

Watze Draijer geeft een presentatie over oude beveiliging tussen Meppel en Heerenveen. We gaan naar de periode van de jaren 70 van de vorige eeuw, waar tot 1983 het spoortraject tussen Meppel en Leeuwarden werd beveiligd met het klassieke blokstelsel. In 1983 zijn de armseinen vervangen door lichtseinen en natuurlijk ook door een ander beveiligingssysteem.

De meeste grote stations hadden twee seinhuizen: aan elke kant van het emplacement één. De mensen die daarin werkten werden seinhuiswachters genoemd en in de grotere stations was er een treindienstleider. Deze moest toestemming geven om een trein binnen te laten komen en om een trein te laten vertrekken. Van deze tijd zijn een aantal foto’s gemaakt. Onder andere van de armseinen en van seinhuizen, echter niet overal onderweg.

De beveiliging door middel van dit klassieke blokstelsel was een heel strak systeem. Dus we gaan ook kijken welke problemen er waren met deze manier van beveiligen. Daarnaast zijn er nog een paar plaatjes van het materieel dat er gereden heeft en dat er nu nog rijdt.