Kazachstan en Taiwan

Alwin Pot

Vanavond brengen we een bezoek aan twee minder bekende landen: Kazachstan en Taiwan.
In september 2017 is de spreker van vanavond, Alwin Pot, naar Kazachstan gereisd om de wereldtentoonstelling in de hoofdstad Astana te bezoeken en een raketlancering op de Russische basis Baikonur mee te maken. In het omliggende steppegebied van de basis is veel spoor te vinden en hebben bizarre vormen van spoorvervoer plaatsgevonden, waarvan we een klein beetje te zien kunnen krijgen. De reis is verder aangevuld met enkele treinreizen langs de oude zijderoute en in het hart van het land en door de steden met metro (Almaty) en tram (Temirtau, Öskemen en Pavlodar) te bezoeken.

In het tweede deel van de avond bezoeken we Taiwan, waar Alwin Pot in 2016 een rondreis heeft gemaakt.
Het spoorsysteem bestaat uit een ringlijn om het gehele eiland met enkele aftakkingen landinwaarts en een hogesnelheidslijn langs de westkust. Het stedelijk openbaar vervoer beperkt zich tot de hoofdstad Taipei en de tweede stad van het land, Kaohsiung. Beide zullen uiteraard worden bezocht. Een digitale presentatie door Alwin Pot.

De bosspoorlijn naar Alishan is deels onderbroken door een aardbeving en diverse tyfoons. Vanuit Chiayi in het dal heeft de trein het hoogst bereikbare punt bereikt in Fenqihu. Vanaf hier kun je met een busje verder omhoog om het natuurpark en de treinen rond de zigzag van Alishan te bezoeken (foto: Alwin Pot, 21 maart 2016)