Kazachstan en Taiwan (via Zoom)

Digitale presentatie door Alwin Pot

Wilt u de presentatie graag zien en deelnemen aan deze digitale zoomavond, stuur dan een e-mail naar noordhollandnoord@nvbs.com. U ontvangt dan de uitnodiging met een link om deel te nemen aan de avond. Zoom start 19.00 uur. De presentatie start om 19.30 uur.

Vanavond brengen we een bezoek aan twee minder bekende Aziatische landen: Kazachstan en Taiwan. In beide delen zal ik uiteraard ruime aandacht aan spoorse zaken besteden, maar ook oog hebben voor cultuur en de omgeving.

In september 2017 ben ik naar Kazachstan gereisd om de wereldtentoonstelling in de hoofdstad Astana te bezoeken en een raketlancering op de Russische basis Baikonur mee te maken. In het omliggende steppegebied van de basis is veel spoor te vinden en hebben bizarre vormen van spoorvervoer plaats­gevonden, waarvan we een klein beetje te zien kunnen krijgen. De reis heb ik verder aangevuld met enkele treinreizen langs de oude Zijderoute en in het hart van het land. Tot slot heb ik de steden met metro (Almaty) en tram (Temirtau, Öskemen en Pavlodar) bezocht.

In het tweede deel van de avond bezoeken we Taiwan, waar ik in 2016 een rondreis heb gemaakt. Het spoorsysteem bestaat uit een ringlijn om het gehele eiland met enkele aftakkingen landinwaarts en een hogesnelheidslijn langs de westkust. Het stedelijk openbaar railvervoer beperkt zich tot de hoofdstad Taipei en de tweede stad van het land, Kaohsiung. Beide zullen uiteraard worden bezocht. In 2019 heb ik tijdens een overstap in Taipei voor een andere reis de nieuwe metrolijn naar het vliegveld gebruikt en een bezoek gebracht aan de voormalige treinenwerkplaats van de hoofdstad.

De bosspoorlijn naar Alishan in Taiwan is deels onderbroken door een aardbeving en diverse tyfoons. Vanuit Chiayi in het dal heeft de trein het hoogst bereikbare punt bereikt in Fenqihu. Vanaf hier kun je met een busje verder omhoog om het natuurpark en de treinen rond de zigzag van Alishan te bezoeken. Foto: Alwin Pot, 21 maart 2016.