“Kaiserlich und königlich” smalspoor

Op 6 januari 2012 stoomde de 298.102 met een GmP door het Steyrtal. Foto: Florian Pichler.

Een trein van de FelsÅ‘tárkányi Állami Erdei Vasút getrokken door een typisch Hongaarse smalspoorlok. Foto: Egerdö Zrt. Vasútüzeme.

Locomotief Mk48 440 van de Gyöngyösi Állami Erdei Vasút (Mátravasút) staat gereed voor vertrek in Gyöngyös op 7 mei 2013. Foto: Geert Gorissen.

De bijzondere vormgeving van de historische Arpad valt direct op. Foto MAV Nostalgia.

“Kaiserlich und königlich” smalspoor

In de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije lagen vele smalspoorlijnen. Sommige zijn als museumbedrijf bewaard gebleven, maar zijn soms moeilijk per openbaar vervoer te bereiken. Tijdens deze SNE-reis worden er enkele bezocht. Ook het normaalspoor wordt niet vergeten. Als “Zugabe” reizen we via Slovenië naar Hongarije, terwijl ter afsluiting vanuit Boedapest een excursie met de historische Arpad wordt gemaakt. Een Interrail-pas geeft de vrijheid op twee van de drie programmaloze dagen zelf uitstapjes te maken.

De reis begint op zaterdag 3 september 2016 wanneer we (Amsterdam Centraal vertrek 08.05 uur) per comfortabele ICE en één overstap naar Linz in Oostenrijk reizen. Vanuit Linz maken we een uitstapje naar de smalsporige Steyrtalbahn. Hier staat lok 298.102, de oudste 760 mm smalspoorstoomloc van Oostenrijk, voor de extra excursietrein. Na een vrije ochtend in Linz nemen we de trein en reizen we naar Slovenië om te overnachten in Maribor. Hier is een dag zonder programma. Op woensdag verlaten we Slovenië en komen we eindelijk in Hongarije aan. We maken een dieselrit over het uitgebreide smalspoornet van Csömödér dat afwisselend door poesta, bossen en kleine dorpjes gaat. Als we geluk hebben is de stoomloc hersteld en kunnen we daar ook nog een stukje mee rijden.

We reizen op vrijdag via Boedapest van West- naar Oost-Hongarije om te overnachten in Eger, bekend van zijn burcht, de thermaalbaden en de rode wijn Egri Bikavér. Per bus bezoeken we vanuit Eger twee smalspoorlijnen. Bij de Felsőtárkányi ÁEV (bosspoorlijn) duurt het retourritje met een dieseltrein een uur. Na de lunch gaan we naar de Szilvásváradi ÁEV. Hun spoorlijn is maar 3 km lang, maar hopelijk kunnen we het ritje met een stoomtrein maken. Op de vrije zondag kan een uitstapje naar de tram en het smalspoor in Miskolc worden gemaakt. Een dag later verlaten we het Bükk-gebergte en treinen we richting Boedapest. Onderweg wordt een kleine omweg gemaakt voor een bezoek aan de Mátravasút waar een dieselsmalspoorrit vanuit Gyöngyös op het programma staat.

De Hongaarse hoofdstad is een toeristische trekpleister van de eerste orde. Toch is er maar een dag tijd om alles te bekijken of om een rit over het zeer uitgebreide tramnet te maken, want we maken ook nog een rondrit vanuit Boedapest naar Balassagyarmat met een typisch Hongaars historische motorwagen, de Arpad. Op de thuisreis stoppen we net na de Oostenrijks-Duitse grens voor een overnachting in Passau. Op vrijdag 16 september reizen we verder naar Nederland (Amsterdam Centraal aankomst 20.30 uur).

De reissom op basis van een gedeelde tweepersoonskamer is € 1420, voor een 60-plusser € 1385 en voor niet-leden € 1470. Op basis van een eenpersoonskamer € 1750, voor een 60-plusser € 1715 en voor niet-leden € 1800. In de reissom is inbegrepen: alle vervoer van/tot ieder station in Nederland met een Interrail Global Pass, de vermelde excursies, logies met ontbijt, vijf diners, reisleiding door Geert Gorissen, een reünie en deelname aan het SNE-annuleringsfonds. De hotels liggen op loopafstand (tot 1 km) van het station.

Uw betaling dient uiterlijk op 1 juli 2016 te zijn bijgeschreven. Indien u nog niet eerder een meerdaagse reis met SNE heeft gemaakt, verzoeken we uw email-adres door te geven aan geert.gorissen@nvbs.com. Het minimumaantal deelnemers voor deze reis is 25, het maximum 50. Bij overtekening van de excursie geldt de volgorde van aanmelding voor het toewijzen van de beschikbare plaatsen. De deelnemers ontvangen eind juli een bevestiging van de inschrijving.

Aanmelding en betaling is mogelijk via de SNE-Reiswinkel.

Voor deze reis is een uitgebreide brochure beschikbaar met het dag-tot-dagprogramma.

Organisatie

Reisdata

3 september 2016 – 16 september 2016

Prijzen

Leden: € 1385 – € 1750 Niet-leden: € 1470 – € 1800

Aanmelding

tot 1 juli 2016

AANMELDING GESLOTEN

Aantal deelnemers

25 – 50

Contactpersoon