Iran werpt de sluier af

Presentatie door Kees Sinke

In 2019 schreef Kees: “Het was lange tijd bijna onmogelijk om treinen in Iran te fotograferen, rond te reizen en de vele uithoeken van het land te bezoeken. Sinds een paar jaar is dat wel mogelijk. Zo ben ik in 2016 en 2017 met een tweetal georganiseerde reizen door Iran mee geweest en heb ik bezoeken kunnen brengen aan dit fascinerende land.” De huidige situatie anno 2022 is duidelijk weer verslechterd en het is juist daarom extra interessant om de beelden van de reizen uit 2016 en 2017 te kunnen presenteren.

De start is altijd in Teheran. De eerste tocht is naar de provincie Azerbeidjan in het noordwesten voor het bezoek aan de geëlektrificeerde lijn van Tabriz naar Jolfa aan de grens met Azerbeidjan. Via Teheran en de woestijn in het zuidoosten gaan we naar de steden Isfahan en Yazd, met een bezoek aan het depot van Bafq. Bij het Zagrosgebergte en de Trans Iraanse spoorlijn – van de Kaspische zee via Teheran naar de Perzische Golf – worden treinen gefotografeerd in een bijna onbewoond zeer woest en bergachtig gebied. De spectaculaire spoorlijn komt daar twee keer boven de 2000 meter en bevat verschillende trajecten met veel tunnels. Een bezoek aan het grote dieselloc-depot van Teheran en de passage door het Elbruzgebergte ten noorden van Teheran met een spectaculaire lijnvoering ronden de reis af.

In het programma wordt natuurlijk ook een inkijk gegeven in het landschap en cultuur, zodat een goed beeld van het fascinerende land Iran wordt gekregen.

Depot in Teheran. Foto: Kees Sinke.