Interrail 1972, een trein- en tramreis door Europa 50 jaar geleden

Presentatie door John Krijgsman

In 1972 werd de Interrail-kaart ingevoerd, waarmee jongeren tot 21 jaar een maand lang onbeperkt per trein door 21 landen in Europa konden reizen. John Krijgsman vroeg en kreeg er een van zijn vader als cadeau voor zijn behaalde HBS-diploma en vertrok op 12 juli 1972 uit Rotterdam voor een 31 dagen durende treinreis. In zijn rugzak een nieuwe kleinbeeldcamera en 12 diafilms à 36 opnamen. Hij reisde door elf landen tussen Finland en Joegoslavië in een toen nog niet ‘grenzenloos’ Europa en bezocht 26 tramsteden. Zonder spoorboekje, met de landkaart van Europa in zijn hoofd als leidraad.

50 jaar later volgen we John op zijn reis van toen. We zien trein- en trammaterieel dat vrijwel allemaal verdwenen is of een museale bestemming heeft gekregen. In vijf steden (Flensburg, Hamburg, Kiel, Malmö, Turku) is het trambedrijf sindsdien opgeheven. Maar ook zien we treinen en trams die toen net nieuw waren. Enkele daarvan rijden vandaag de dag nog steeds.

Stoomtractie was er 50 jaar geleden al bijna niet meer, maar toch kreeg John nog enkele stoomlocs voor de lens. Ook houten spoorweg­rijtuigen en vooroorlogse trams komen op het scherm. Naast zo’n 260 gescande dia’s zijn er de verhalen over die 10.000 kilometer lange treinreis door Europa.

Wien Fr. Engelsplatz, 29 juli 1972. Foto: John Krijgsman.

Lees ook John Krijgsman zoekt de grenzen op in NVBS Actueel, juni 2018.