India: 1980 versus 2009

Beamerpresentatie door Fons van der Jagt en Jan Noorlander

In 1980 maakte de NVBS een verre reis naar India. Het land telde toen nog duizenden stoomlocs in actieve dienst. Fons van der Jagt maakte deze reis mee. In een eigen slaaprijtuig, dat telkens aan of in treinen van de gewone dienstregeling geplaatst werd, reisde de groep door een gedeelte van dit land.
De start was in Bombay en verder via New Delhi, Jaipur, Varanasi, Calcutta naar Darjeeling. Naar het zuiden naar Puri en via o.a. Hyderabad terug naar Bombay. Met onderweg bezoek aan stoomdepots en ook toeristische bezienswaardigheden.
Jan Noorlander ging met de NVBS in 2009 op reis. Niet met een eigen slaaprijtuig, maar wel vaak per slaaprijtuig van een reguliere trein. Deze groep bezocht ook New Delhi, Varanasi, Calcutta en Darjeeling, maar ook o.a Amritsar en Simla. Met bijna geen stoomlocs meer en minder trams in Calcutta. Vaak verbaasd over de door elkaar krioelende miljoenen inwoners van dit ongelooflijke land.
Laat de Taj Mahal aan u voorbij komen en de lijkverbranding in Varanasi. Maar ook de “galloping goose” op de smalspoorlijn Kalka -Shimla en de Gouden Tempel van de Sikhs.
Kortom: ga er maar eens lekker voor zitten.

IR YP 2814 nabij Jaipur. Foto: Fons van der Jagt