Hogenelheidslijnen in Frankrijk

Broos Baanders

In pionierland Frankrijk is op dit moment 2800 km hogesnelheidslijn in exploitatie met een kleine vijfhonderd treinstellen. Een netwerk waarop dagelijks tot 320 km/h wordt gereden en dat toonaangevend is in Europa. In 2015 werden er 54,1 miljard reizigerskilometers afgelegd. Met de opening van 800 km nieuwe lijnen in 2016-17 is het hogesnelheidsnet nu min of meer voltooid; in de komende jaren komen er tot groot verdriet van enkele regio′s geen nieuwe baanvakken bij. Maar de ontwikkeling van het materieel en de exploitatiemethoden gaat door.
Het idee om veel sneller te rijden kreeg vorm in de jaren zeventig, nadat in de jaren vijftig de eerste proeven hadden geleid tot het wereldrecord van 331 km/h in 1955. Het doel was om markt terug te winnen op de auto en het vliegtuig. Dat leidde uiteindelijk tot de eerste lijn tussen Parijs en Lyon in 1981-’83 en vervolgens tot de opbouw van een indrukwekkend net. Het snelheidsrecord staat nu op 574,8 km/h.
In dit geheel nieuwe programma passeren niet alleen de twaalf bestaande lijnen en de twaalf huidige materieeltypen de revue, maar komen ook de impact op het vervoer en de regionale ontwikkeling in Frankrijk en de invloed op de ontwikkelingen in andere landen, waaronder Nederland, aan de orde.

De SNCF is een pionier met hogesnelheidstreinen in Europa. (foto: Broos Baanders)