Hoe ontstaat een dienstregeling?

Op een lijntje van Amsterdam naar Haarlem een treintje op en neer laten rijden is tamelijk overzichtelijk. Maar 180 jaar later zijn er honderden stations, met duizenden treinen die zich over het hele netwerk verplaatsen. Dat maakt het ontwerpen van een dienstregeling een complexe taak.

Op zaterdag 26 oktober 2019 zullen Maurits van Witsen en Lex Schrijver in een tweeluik inzicht geven in dit proces. Maurits was als hoofd planning bij NS een van de drijvende krachten achter het knooppuntenmodel Spoorslag ’70, dat een haast revolutionair andere manier van dienstregelingontwikkeling introduceerde. Tevens was hij hoogleraar aan de TU Delft. Lex Schrijver werkte bij het Centrum voor Wiskunde en Informatica en de Universiteit van Amsterdam en deed hier onderzoek naar het modelleren van wensen en eisen voor dienstregelingontwerp.

Vanaf Spoorslag ’70 werden telkens aanpassingen aan de bestaande dienst­regeling gedaan omdat een integraal herontwerp vrijwel niet te overzien was. Met behulp van modellen over materieelomloop, waarin bijvoorbeeld als eis stond dat op ieder station de ‘eindvoorraad’ aan specifieke treinstellen gelijk moest zijn aan de ‘beginvoorraad’, werd de dienstregeling in 2007 opnieuw opgetuigd.

Tijdens de lezingen zullen twee invalshoeken worden belicht: enerzijds het bieden van optimale vervoerswaarde voor de reizigers en anderzijds de beperkingen waarbinnen dit moet worden gerealiseerd.

De lezingen beginnen om 13.00 uur in NVBS Centraal, maar vanaf 12.00 uur ben je welkom voor koffie en thee. Ook onze winkel, bibliotheek en archief zullen geopend zijn, ook tijdens de pauze. Toegang is gratis en ook niet-NVBS-leden zijn van harte welkom.

Lees ook het interview met Maurits van Witsen in NVBS Actueel, maart 2016.