Hoe de Amsterdamse tram overleefde, het wel en wee van de laatste 65 jaar van de tram in Amsterdam (deel 1)

Een presentatie verzorgd door Karel Hoorn.

Deze avond is een traditionele tramavond, speciaal voor onze tramliefhebbers! Karel Hoorn zal ons deze avond in het eerste deel van zijn programma meenemen naar de geschiedenis van de tram in Amsterdam van de afgelopen 65 jaar. Deel 2 is nog niet af, maar houden we in 2012 van hem tegoed! Zelf schrijft hij over het programma:
Moede oude trams nemen het in de zomer van 1945 op tegen veel te veel reizigers. Hiervan bijgekomen en aangevuld met nieuwe drieassers staat in 1950 een aantal jaren met opheffingen voor de deur. Ook de directeur moet door slecht onderhoud het veld ruimen De tram is ouderwets en de reiziger kiest voor brommer en auto. De gelede tram is een verrassing voor het publiek en doet hoop gloren.
Rond 1960/61 keert het (opheffings-)getij. De houding van de politie blijft echter anti tram, steeds weer duiken plannen op waarbij de tram uit bepaalde straten moet wijken. Acties pro tram (die eerst door een enkeling gevoerd werden) worden algemener en de gemeenteraad worden nota’s tot wijziging van het tramnet een echt discussiepunt.