Hoe de Amsterdamse tram overleefde — deel 2
Een presentatie verzorgd door Karel Hoorn.
Tijdens de eerste vertoning bleek al snel dat dit programma een interactieve wending kreeg (d.w.z. vragen en of aanvullingen uit het publiek worden meteen beantwoord of toegelicht). We gaan dan ook interactief verder met de geschiedenis van de Amsterdamse Tram van 1945 tot heden. gezien de vorige ervaringen kan ook een deel 3 verwacht worden. Het programma probeert de geschiedenis niet alleen met foto’s maar ook met folders, krantknipsels en andere artikelen weer te geven.
Deel twee zal zich toespitsen op de ruimere invoering van de gelede tram en het verdwijnen van de tweeassers.
De houding van de politie blijft echter anti tram, steeds weer duiken plannen op waarbij de tram uit bepaalde straten moet wijken. Acties pro tram (die eerst door een enkeling gevoerd werden) worden algemener en de gemeenteraad worden nota’s tot wijziging van het tramnet een echt discussiepunt.
De nieuwe directeur, Ir.Ossewaarde vecht voor vrije banen en wint veel. Er komt geen tram naar de Bijlmer maar een metro. De oliecrisis zorgt voor weer wat meer tramdenken. De overheid neemt de tekorten op de exploitatie voor haar rekening en draagt fors bij in nieuwe railinfrastructuur, Om het zwartrijden te beteugelen komt de conducteur terug. Het net wordt uitgebreid.
Ook dit deel wordt afgesloten met een sprong naar het heden (plaatjes van de laatste 2 jaar) om ook de combino – en onze jeugdige leden – niet te vergeten.