“Het IJzeren Paard”

DVD-filmpresentatie door Ton Pruissen (Delft)

Zullen robots ooit de plaats van de mens innemen?
Deze vraag is achterhaald, want wij hebben al ruim 200 jaar geleden een levend wezen gemaakt: het IJzeren Paard – de Stoomlocomotief.
In de film “Vrolijke Smalspoor-Potpourri” zien we stoompaarden dansen op muziek, en in “Bittersweet Steam” huilen zij als het einde nabij is. Net als mensen.
Even ten noorden van Osnabrück, bij de “Rollbahn”, beeft de aarde. Komt er een dino, zijn we in Jurassic Park? Nee, achter ons nadert een goederentrein en voor ons komt de Holland-Scaninavië Expres. Beide treinen worden met woeste kracht voortgesleurd door een onverrmoeibaar IJzeren Paard.
Polen: de stoomversie van de Galapagos-eilanden. Wat een soortenrijkdom!
Eens bedekten in de DDR smalspoorlijnen het land als koraalriffen de zeebodem. Ook hier was ooit een vrolijk stemmende diversiteit – nu rest ons een bijna-monocultuur met slechts enkele typen. Bij de koraalriffen dreigt het dezelfde kant op te gaan……

Vanavond laat spoorwegcineast Ton Pruissen ons het bewogen leven van het IJzeren paard zien. In de maandelijkse NVBS Nieuwsbrief (ook voor niet-leden!) verscheen een uitgebreid interview met hem. Kijk daarvoor op:

“The Happy Land of Old Engines.“. Een blije wereld boordevol IJzeren Paarden!

Ton Pruissen filmt in december 1970 in Crailsheim het vertrek van een stoomtrein getrokken door DB 003 131. (foto: Bert van der Kruk).

Tegenwoordig is Ton Pruissen dagelijks bezig in zijn beeld&geluidstudio om films te monteren, corrigeren, retoucheren en van passend geluid te voorzien. (foto: Oege Kleijne).