Guilty Tickets

Programma door Marco Moerland

Aan de hand van tramkaartjes valt vaak meer van de geschiedenis en de politieke ontwikkeling af te lezen dan men zich in eerste instantie realiseert. Vooral de invloed van totalitaire regimes heeft op de plaatsbewijzen duidelijke sporen achtergelaten. Aan de hand van plaatskaartjes volgen we de ontwikkelingen in Europa. We starten onze historische tijdreis aan het begin van het Interbellum en volgen de geschiedenis tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, toen Europa werd herverdeeld.
Tramkaartjes uit Italië tonen de opkomst van het fascisme. Het zwaartepunt ligt op Duitse tramkaartjes. Ook zal een hoeveelheid interessante en zeldzame plaatsbewijzen en afbeeldingen uit andere Europese landen worden vertoond en besproken, waaronder Nederland met plaatsbewijzen van het gedurende de Tweede Wereldoorlog verwoeste trambedrijf van Arnhem.
De presentator is gedurende een jaar erevoorzitter van de internationale Transport Ticket Society (TTS) geweest. Deze bijzondere lezing is oorspronkelijk opgezet als inhuldigingsvoordracht voor de TTS.