Guilty Tickets

Powerpoint presentatie: Marco Moerland

Aan de hand van tramkaartjes valt vaak meer van de geschiedenis en de politieke ontwikkeling af te lezen dan men zich in eerste instantie zal realiseren. Vooral de invloed van totalitaire regimes heeft op de plaatsbewijzen duidelijke sporen achter gelaten. Vanavond volgen we aan de hand van plaatsbewijzen de ontwikkelingen in Europa.

We starten onze geschiedkundige tijdreis aan het begin van het Interbellum en we volgen de geschiedenis tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog toen Europa herverdeeld werd. Tramkaartjes uit Italië tonen de opkomst van het fascisme. Het zwaartepunt ligt op Duitse tramkaartjes. Maar er zal op deze avond ook een grote hoeveelheid interessante en zeldzame plaatsbewijzen en afbeeldingen uit andere Europese landen, waaronder Nederland, vertoond en besproken worden.

Uw presentator is voor de periode van een jaar erevoorzitter van de internationale "Transport Ticket Society " (TTS) geweest. Deze bijzondere lezing is opgezet als inhuldigingsvoordracht voor de TTS.

Bewijs van Vrijvervoer SicherheitsdienstVerz. Marco Moerland