Grensgevallen in de Pyreneeën

door Sjoerd Bekhof

De grens tussen Frankrijk en Spanje wordt gevormd door de Pyreneeën. Het gebied aan weerszijden daarvan is dun bevolkt en de mogelijkheden om door het gebergte de grens over te steken zijn beperkt. Momenteel zijn er drie spoorgrenzen in gebruik. In het westen tussen Hendaye (F) en Irun, waar treinen op drie spoorwijdten de grens over gaan. Smalspoor met de regionale Uskotreinen, normaalspoor voor de goederentreinen en de weinige reizigerstreinen die tot Irun doorrijden en het uit Spanje komende breedspoor. Door de verder oostwaarts in gebruik genomen HSL zijn doorgaande reizigerstreinen via Irun – Hendaye en Port Bou – Cerbère vervallen.
Van de Franse lijn Dax – Toulouse takte in Pau een lijn naar het grensstation Canfranc in Spanje af. Voorbij Oloron is de spoorlijn deels opgebroken. In het Spaanse station Canfranc komt een paar keer per dag een dieseltrein uit Huesca. Het ’Franse’ gedeelte in Canfranc is geheel verkommerd.
In het ministaatje Andorra ontbreekt elk spoor van de vroegere spoorverbinding. De naam van het station ‘Andorre l’Hospitalet’ aan de hoofdlijn van Toulouse naar La Tour de Carol zou een verwijzing kunnen zijn. In La Tour begint de ‘Train jaune’, de gele SNCF smalspoorlijn naar Villefranche. Deze toeristische lijn loopt door de noordelijke Pyreneën; het beroemde hangviaduct slaan we natuurlijk niet over.
De nieuwe HSL-verbinding van Barcelona naar Perpignan heeft het doorgaande treinverkeer grotendeels overgenomen.
De meest oostelijk gelegen grensovergang verbindt Frankrijk met Spanje via de stations Cerbère en Port Bou. Hier zien we twee Talgotreinen de overgang van normaal- op breedspoor langs rijden. De doorgaande reizigerstreinenFrankrijk – Spanje behoren hier tot het verleden.

Illustratie