Gedreven camerawerk in Europa en Afrika

Super-8 mm smalfilmprogramma (met geluid) door Raymond Naber (Delft)

Spoorwegfilmer Raymond Naber vertoont een gevarieerde keuze uit zijn rijke filmarchief:

Stoom, rook en sneeuw in de Harz:
In 1987 werd een winters bezoek gebracht aan de Harz dat toen nog in de DDR lag. De lijn naar de Brocken was verboden gebied en de stoomlocs reden op de hoofdlijn Wernigerode – Nordhausen en op de Selketalbahn Gernrode – Harzgerode. De film is helemaal in DDR-sfeer met de Mallet-locs nog in dienst en goederentreinen met dubbeltractie naar Silberhütte. Bij Stiege draait een Mallet een rondje door de keerlus.

Rood en Wit:
Een winterse rit in 1992 over de Furka-Oberalpbahn vanuit Andermatt voert ons naar de Rhätische Bahn en de Albulapas. Vanuit Samedan rijden we mee met een Krokodil met een gemengde trein. En per slee gaan we van Preda naar Bergün.

Lisboa:
In 1986 was het tramnet van Lissabon nog vrijwel compleet. We zien vele tramtypes rijden, ook werkwagens. Ook de funiculaires ontbreken niet.

Zimbalabimba:
1992 was het laatste jaar dat in Zimbabwe de Garratt-locomotieven volop in dienst waren. In de jaren ervoor was door een uitgebreid renovatieprogramma er juist verstoomd en ontdieseld. De Garratt’s, gelede locomotieven, waren actief vanuit Bulawayo, de tweede stad van het land, naar de beroemde Victoria Falls op de grens van Zambia en Zimbabwe. In onze zomer is het in Zimbabwe winter, droog en zonnig, met prachtige rode hemels in de morgen en avond. Geniet van optima stoom! Ook de muziek bij deze film is een eigen product.

Lissabon is niet alleen bekend door haar smalle straatjes maar ook door haar forse hellingen, waar de oude trammetjes kwiek tegenop klimmen. (foto: Karel Hoorn)