Gedreven camerawerk in Europa

filmprogramma door Raymond Naber

Brocken 1999. Tussen 1961 en 1989 was het onmogelijk om op de hoogste berg te komen van Noord-Duitsland. De Brocken, in de voormalige DDR was namelijk
Sperrgebiet. Boven op de berg stond een grote Russische afluisterpost. Het grote meterspoornet in de Harz kon zo nooit geheel worden bereisd. Tussen de plaatsen Drei Annen Hohne en Schierke kon alleen met een Sondergenehmigung worden gereisd en verder naar de Brocken was verboden. Hierdoor ontstond ertussen 1961 en 1989 een natuurgebied. Na de Wende in 1989 werd besloten dit natuurgebied niet toegankelijk te maken voor auto's en werd de Brockenbahn hersteld. Momenteel is het van het gehele net het belangrijkste deeltraject. We maken de rit per stoomtrein mee van Wernigerode naar de Brocken in september 1999.

Stoomgemaal Halfweg. Een stukje nostalgie is het museumstoomgemaal te Halfweg. Elk voorjaar wordt er na de winterstop in het stoomgemaal proefgedraaid zonder
publiek om alle machinerieën te testen onder volle keteldruk. We volgen zo-n proefdag in het voorjaar van 1993.
Roma-Viterbo. Een rit met materieel van de spoorlijn van Roma — Viterbo brengt ons terug in de tijd van de Blokkendozen. Het toenmalige materieeltype leek daar namelijk heel erg op. Prachtige Italiaanse landschappen en mooie steden zien we onderweg van deze ca. 45 km lange spoorlijn.
Ferrovie Genova-Casella. Een andere fraaie rit met smalpoor à la Zwitserland maar dan in Italië is de spoorlijn van Genova (Genua) naar Casella. Ook daar maken we een rit mee. In Genova zien we tevens de tandradlijn in actie.
Rood en Wit. Een winterse rit over de Furka-Oberalpbahn vanuit Andermatt voert ons naar de Rhätische Bahn en de Albulapass. Vanuit Samedan rijden we mee met de Krokodil met een gemengse trein. Per slee gaan we van Preda naar Bergün. Ook de Berninapass wordt niet vergeten.

Genova-Casella Foto Raymond Naber