Finlandia

Presentatie door Sjoerd Bekhof

Sjoerd Bekhof reisde de afgelopen jaren meermaals naar Finland. Het land van de duizend meren, de scheppingen van Jean Sibelius, met het beroemde Finlandia, het serviesgoed van Arabia, de telefoontjes van Nokia, maar ook van breedspoor en de alleenheerschappij van de Finse Staatsspoorwegen (VR).

Helsinki (Helsingfors in het Zweeds) is niet alleen de hoofdstad van het land maar ook het middelpunt van het spoorwegnet. Dit strekt zich uit naar het oosten met een drietal verbindingen met het naburige Rusland en naar het noorden tot de steden Kemijärvi en Kolari. Beide eindpunten liggen boven de Poolcirkel en worden met nachttreinen uit Helsinki bediend. In de zomer dagelijks, in de winter enkele keren per week.

De westkant van Finland ligt grotendeels aan de Botnische Golf. De verbinding daarover met de Zweedse hoofdstad Stockholm wordt met schepen onderhouden. De spoorverbinding met Zweden bestaat uit gemengd spoor tussen Tornio en Haparanda aan de Zweedse kant. De normaalsporige verbinding is al jaren buiten gebruik. Reizigersvervoer tussen deze plaatsen is er niet meer. De lading van de op breedspoor rijdende goederentreinen wordt in Haparanda overgeslagen op normaalsporig materieel.

Rond Helsinki is intensief voorstadsverkeer, waar voornamelijk nieuw materieel van Stadler rijdt. Bijzonder waren de treinen naar de Russische steden met Allegro-treinstellen zoals naar Sint Petersburg en de nachttrein naar Moskou. De spoorwegen in Scandinavië zijn probleemloos te fotograferen.

Een schriftelijk voorproefje over railvervoer in Finland kunt u hier lezen (pdf).