Films over de trams tussen Leiden en Den Haag uit het archief van Frits van Dam

Presentatie van de zeer goede 16 mm films die vrijwel geheel in kleur zijn opgenomen.

Wijlen Frits van Dam hield van kwaliteit, zijn foto’s zijn altijd op 6 x 6 of groter negatiefmateriaal gemaakt. Voor film betekende dit dan ook de keuze voor 16 mm. Bij het filmen toonde Frits zich ook een prima regisseur met oog voor detail.
In zijn laatste levensjaar zijn de nu te vertonen films nog gedigitaliseerd, maar niet openbaar verkrijgbaar. Voor deze avond zijn ze even door mevr van Dam beschikbaar gesteld.
Op het doek komen de lijnen van Den Haag naar Leiden en van de Sleutelstad naar Katwijk en Noordwijk. Daarna zijn "eigen" interlokale tram van Den Haag via Wassenaar naar Leiden. Als extra ook de pas gedigitaliseerde — niet voor het polygoonjournaal gebruikte — fragmenten van de openingsrit Den Haag — Wassenaar, wel minder goed maar onbekend gezicht op een stuk van de route. Als er tijd over is, wordt bovendien een uitstapje gemaakt naar de RTM. Commentaar bij de films door Cock Koelewijn en Karel Hoorn.

Het gemeentebestuur van Leiden wist het zeker: een RijnGouwelijn op dubbelspoor past niet in de Breestraat. Deze foto bewijst dat de NZH daar tot november 1961 geen enkel probleem mee had.(foto: Frits van Dam).