Filmprogramma Nederland, Duitsland, USA

Presentatie van Wim en Paul Dijkman

De Leidse cineasten Wim en Paul Dijkman presenteren vanavond hun traditionele filmprogramma. Er staan dit keer drie onderwerpen op het programma. Allereerst het "Luchtspoor" en de bruggen van Rotterdam (deel 1 en 2). Op vrijdag 24 september 1993 reed de laatste trein over het viaduct door Rotterdam. In twee films wordt uitgebreid stilgestaan bij deze fraaie spoorlijn, die nu alweer 20 jaar is verdwenen. We zien het "Luchtspoor" nog in vol bedrijf met treinen uit de reguliere dienst en met allerlei speciale treinen, die vooral tijdens de laatste weken acte de presence gaven.
Het tweede onderwerp gaat over het ertsvervoer met stoomtreinen tussen Rheine en Emden. De "Emslandstrecke" was vooral van belang voor het omvangrijke kolen- en ertsvervoer van de zeehavens naar het Ruhrgebiet. Tot in 1977 werden veel van de goederentreinen getrokken door stoomlocs van de series 042, 043 en 044, regelmatig zelfs in dubbeltractie.
Tot slot beelden uit Maryland en Pennsylvania in de USA: het reizigersverkeer op de "North East Corridor" met Amtrak Metroliners, commutertrains van MARC en de hogesnelheidstrein "Acela". Uit het oosten van Pennsylvania beelden van Enola Yard van Norfolk Southern en de spectaculaire Horsehoe Curve bij Altoona, waar dagelijks vele goederentreinen passeren op weg van steden aan de Oostkust naar de Midwest.