Filmprogramma Duitsland

Presentatie door Sjoerd Bekhof

Een film van een retourrit over de Pressnitztalbahn van Jöhstadt naar Steinbach in de herfst van 2018. Ton Pruissen nodigde mij toen uit om een reisje naar Jöhstadt te maken. Hij had daar een aantal zakelijke dingen te regelen en zo konden we natuurlijk ook van smalspoor in DR-sfeer genieten.

Ik maakte van die gelegenheid gebruik om grotendeels te voet het spoor te volgen en daar de treinen op te vangen. Omdat ik letterlijk in de richting heb gefilmd zijn er twee halve halve films ontstaan, aan elkaar geknoopt met het water nemen en omlopen in Steinbach. Bijkomstig geluk was het fraaie weer en de voor auto’s gesloten weg langs de spoorbaan. In Steinbach werd het plaveisel vernieuwd.

Iets minder uitgebreid heb ik de nog in dienst zijnde smalspoorbaan van Kurort Oberwiesenthal naar Cranzahl, weliswaar met een stukje op de loc, kunnen vastleggen.

Recent is een film van de ICE op de Emslandlijn, tussen Salzbergen, Emden en in Ost-Friesland naar Norddeich Mole. Deze trein reed in de weekenden van juli t/m september vanuit München als compensatie van de wegens corona opgeheven vakantievluchten naar zuidelijker streken.