Ertsvervoer in Noord-Zweden

Filmprogramma van Ruud Kohlen

Drie jaar geleden heeft Ruud al een voorbeschouwing gegeven van zijn film, waarin het ertsvervoer van Kiruna naar Narvik als een rode draad door de film verweven is.

Nu is de film,’Winterwonderen in Lapland’, gereed en laat een duidelijk verhaal zien over deze spoorlijn in het schitterende Lapland, inclusief de niet toegankelijke bergpas, die in de lijn ligt!
Hoogwaardig ijzererts wordt van Kiruna in Zweden over ruim 170 km naar Narvik in Noorwegen over het spoor getransporteerd met de sterkste locomotieven van Europa, welke in exploitatie zijn bij Luossavaara-Kiirunavaara AktieBolag (LKAB).
De ertstreinen doorkruisen de laatste wildernis van Europa met bergen tot 2200 meter hoogte: mensen wonen er praktisch niet.
In barre weersomstandigheden met temperaturen tot wel -33°C is Ruud er dit keer in geslaagd om unieke beelden te schieten van een diepgevroren landschap.
Beelden die elkaar afwisselen met bijzondere natuurverschijnselen en bijzondere tracties.
U zult genieten van prachtige natuuropnamen, dramatische zonsopkomsten, het Noorderlicht (Aurora Borealis) en veel meer dingen, die men alleen in Lapland kan waarnemen.
Elanden en rendieren zijn uiteraard ook van de partij. Kortom, een film die ook de natuurliefhebber zal boeien. Vele opnamen konden alleen worden gemaakt na kilometerslange voettochten door deze onherbergzame natuur.