Eeuwfeesten

Filmprogramma door Rob de Haan

Het jaar 1975 was bijzonder voor de hoofdstad. Niet alleen vierde Amsterdam het 700-jarig bestaan, het was ook honderd jaar geleden dat de eerste paardetram van de Plantage naar het Leidseplein reed. De 252 paardetramwagens van de Amsterdamsche Omni bus Maatschappij (AOM) gingen op 1 januari 1900 in eigendom over aan de Gemeente Tram Amsterdam, het latere GVB. Dit werd in 1975 herdacht met o.m. het inzetten van een thematram (gelede wagen 700) en een themabus (wagen 75) beide naar een ontwerp van kunstenares Marte Röling. In juni reden voor het publiek diverse museumtrams door de stad. Later in het jaar werd het eerste gedeelte van de Amsterdamse elektrische museumtramlijn vanaf het Haarlemmermeerstation geopend. De laatste film voor de pauze toont in 1984 opgenomen beelden in de Duitse Democratische Republiek. Het honderdjarig bestaan van de smalspoorlijn Radebeul Ost – Radeburg
werd uitvoerig gevierd met historisch materieel en reizigers in nostalgische kleding.
Tot slot twee films opgenomen in het jaar 1985 toen in België het eeuwfeest gevierd werd van de NMVB, de Nationale Maatschappij van Buurt spoorwegen. Vanavond beelden van excursieritten met motor- en elektrische trams op de laatste resten van het ooit zo grote net rond Charleroi.
Ook krijgt u opnamen te zien van het inzetten van stoom-, motor- en elektrische trams vanuit de stelplaats Anderlues op de museumlijn Lobbes – Thuin.

Jubileumtram 700 voor het toenmalige hoofdkantoor van het GVB aan de Stadhouderskade.Foto: René Platjouw.