Een gevarieerd filmprogramma met opnamen uit Nederland, Duitsland en Wales

De presentatie is in handen van Carol Hessels

Nijmegen – Roermond
Dit dieseltraject is heel lang het domein van de diesel drieën geweest. Maar op het eerste deel reden ook de treinen naar Kleef waarvan ook nog een opname. Verder was het locwisselen in Venlo altijd een bijzondere manier van tractiewisseling.

Blaenau Ffestiniog Railway
De 21,7 lange smalspoorlijn van Porthmadog naar de leisteenmijnstad Blaenau Ffestiniog werd geopend in 1836 en in 1946 gesloten. Pas in 1982 was de hele lijn hersteld om heropend te worden, nu als toeristische attractie. Het is een genot om met de vele stoomtreinen die er nu rijden, een ritje te maken.

Leipzig – Chemnitz
In april 1997 werd er tussen de steden Leipzig en Chemnitz een stoomspektakel gehouden dat vele duizenden toeschouwers trok. Met af en toe donderend geweld worden de goederentreinen door het landschap gesleurd, waarbij regelmatig in dubbeltractie werd gereden.

D-day bij de VSM
In mei 1995 werd er voor de afwisseling eens geen stoomexcursie bij de VSM gemaakt, maar vandaag voerde dieseltractie de hoofdmoot. Maar dat ook zo’n dag een succes kan zijn, bleek wel aan het aantal deelnemers dat zich had aangemeld.

Amsterdam – Enkhuizen
Vóór de elektrificatie was dit traject ook het domein van de diesel vijven en diesel drieën. Toen er een waslijn was aangebracht, reed er in de spits vooral mat ’46 die we bij de Hembrug zien passeren. Later reed er vooral DDM-materieel.
Eventueel kunnen de eerste en laatste film vervangen worden door een ander Nederlands onderwerp:

Bello op het buurtspoor
In oktober 1992 werd er een excursie georganiseerd bij de MBS, waar op dat moment Bello verbleef. Velen maakten dankbaar gebruik van deze unieke gebeurtenis.